led lichten

Het moderne LED licht is in 1961 uitgevonden door twee ingenieurs van Texas Instruments: Gary Pittman en Robert Biard. LED is een veilige en duurzame verlichtingsoptie voor zowel in huis als in bedrijfspanden. In vergelijking tot traditionele verlichting is het LED licht energiezuiniger en milieuvriendelijker. Toen LED verlichting net op de markt was, werd deze vooral gebruikt als indicatielampje in elektronische apparaten. Tegenwoordig is deze echter te vinden in verschillende situaties. In dit artikel lees je alles over de verschillende toepassingen van het LED licht.

led lichten

Indicatielampjes

LED lichten worden vaak toegepast als indicatielampjes. Zo worden deze gebruikt voor het indicatielampje van de caps lock toets op je toetsenbord, verkeerslichten of afslagborden. LED is ideaal voor deze toepassingen omdat deze een lange levensduur heeft en een hoge energie-efficiëntie. Ook de remlichten van voertuigen zijn tegenwoordig uitgerust met LED verlichting. Dit is niet alleen vanwege de lange levensduur, maar ook vanwege de extreem snelle aan- en uitschakelbaarheid. Daarbij biedt LED verlichting een goede zichtbaarheid bij daglicht.

Toepassingen in het dagelijks leven

Omdat gemeenten zich beginnen te realiseren dat LED verlichting meer voordelen biedt dan traditionele verlichting, wordt LED tegenwoordig vaak gebruikt voor straatverlichting, verlichting in parkeergarages of decoratieve verlichting op gebouwen. Dit komt omdat LED erg betrouwbaar, efficiënt en onderhoudsvrij is.

De gezondheidszorg

LED lampen zijn niet alleen erg efficiënt, maar hebben daarbij een laag kwikgehalte en een extreem heldere kleurweergave. Hierdoor zijn LED lampen ideaal voor het gebruik in de gezondheidszorg. Straling is schadelijk voor sommige mensen, waardoor LED verlichting de voorkeur heeft boven traditionele verlichting voor medische toepassingen. Omdat LED geen warmte afgeeft, blijft ook de temperatuur in ziekenhuizen beter op peil.

Bedrijfspanden

Doordat kantoren en winkels overstappen op LED verlichting, kunnen bedrijven feller licht bieden voor hun medewerkers. Hierdoor wordt de werkomgeving verbeterd, omdat de werknemers beter kunnen zien en minder vermoeide ogen ervaren. Omdat LED verlichting beschikbaar is in verschillende kleuren, kan ook de kleur van het licht helpen om de stemming op de werkvloer te verbeteren. Daarbij kan de heldere verlichting van LED een product duidelijk in de schijnwerpers zetten.